Deducción fiscal

Monetització de les deduccions fiscals per R+D

noticia22El Congrés a punt de ratificar la monetització de les deduccions fiscals per R+D, una mesura cabdal pel finançament de les empreses innovadores.

Superat el seu pas pel Senat, sembla que ara sí i si no hi ha sorpreses de darrera hora, el Congrés aprovarà una mesura històricament reclamada per les empreses que centren bona part de la seva activitat en la R+D i que el Govern Espanyol a inclòs en la nova Llei de l’emprenedor.

El canvi es substancial, ja que per primer cop es podran recuperar monetàriament les deduccions fiscals per Recerca i Desenvolupament que no s’hagin pogut deduir per insuficiència de quota o senzillament perquè l’empresa no genera beneficis. En el context de les pimes innovadores, sobretot en sectors intensius en activitats de Recerca com ara el Biotecnològic, farmacèutic, Clean tech o TIC’s, la nova normativa suposarà a mig termini una nova via de finançament, absolutament necessària en l’actual moment de crisis financera i econòmica.

Habitualment les Pimes innovadores no han pogut a la pràctica gaudir d’un dels marcs fiscals europeus més generosos en matèria de R+D, ja que aquest semblava dissenyat específicament per les grans empreses que rebaixaven d’aquesta manera la seva quota tributària amb l’Estat. El llarg camí que han de recórrer moltes pimes innovadores fins arribar al mercat i entrar en zona de beneficis a provocat que els incentius fiscals en matèria investigadora només servissin per engrandir el saldo de deduccions pendents d’aplicar en una fulla de l’Impost de Societats.

Ara seguint un model similar al de França o Canadà, el Govern permetrà que passat un any sense possibilitat d’aplicar les deduccions fiscals, se’n pugui sol·licitar la devolució monetària amb el límit de 3 milions anuals i amb un descompte del 20% , sempre que es certifiqui per una entitat Acreditadora (AENOR, EQA, AIDIT…) que els projectes investigadors portats a terme, constitueixen efectivament activitats de R+D segons els criteris del Ministeri D’Hisenda.

No cal dir, com d’important pot ser aquesta mesura per les Pimes i start ups innovadores que són molt intensives en el capital durant els primers anys de vida: d’una tacada es proveeixen de nous recursos per mantenir o ampliar l’activitat investigadora, augmenten la seguretat jurídica de les deduccions generades enfront de possibles comprovacions del Ministeri d’Hisenda, i per últim aconsegueixen una revalorització dels seus balanços a ulls d’inversors nacionals i internacionals, donat que converteixen uns actius que fins ara només eren intangibles ( i molt!) en actius líquids.

Share Button
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *